Bugünlerde internette dolaşan bir NodeJS akımı var. Gerçektende bu kadar söz edilmeyi hak ediyor. Özellikle Javascript bilen frontend gelişticiler için nimet. Nedir bu NodeJS dersek, NodeJS server tarafındaki uygulamaların javascript syntax’i ile yazmanı sağlayan google v8 motorunu kullanan bir mimari. Bu dilin en önemli özelliği JavaScript'in asenkron yapısını almasıdır. Bu geliştiricileri asenkron yazmaya zorlayarak IO performansı daha iyi uygulamar yazmaya zorlamaktadır. Bir web sunucusunu 50 satırlık bir kodla halledebiliyorsunuz. Dezavantaj söyleyecek olursak, şimdilik tek thread (iplik) üzerinden çalışmasıdır.

Ben profesyonel bir coder değilim -henüz- yalnız NodeJS gerçekten server anlamında çok güzel. Benim araştırmam daha çok Flash ve NodeJS socket ilişkisi. Neyse bu kadar laf kalabalığı yeter kuruluma geçelim ama geçmeden önce bu yazı başlangıç seviyesinde olanlar içindir diye vurgulamak isterim.

Node.js Kurlumu

NodeJS ilk sürümlerinde Windows’u desteklemiyordu kurulum uğraştırıcıydı. Ama artık destekliyor hemde paket manager (npm) ile birlikte.

nodejs.org adresinden windows sürümünü indirip bilgisayarınıza kurun.

Node üst seviye bir dil olarak içinde yerel olarak bir paket yöneticisi içeriyor. npm yardımıyla istediğimiz modülleri kolayca yükleyebiliyoruz.

Modüller yüklemek içinse “npm install modül ismi” yeterli.

npm install modulismi

Modüller yüklenirken o anda olduğunuz klasöre yükleniyor. Yani o klasör içindeki çalışmanız için yükleniyor. global olarak yüklemek isterseniz sonuna “-g” ekliyorsunuz.

Nodejs’nin anasayfasındaki kodu kullanarak hemen bir test yapabilirsiniz.

var http =  require('http');  // http kütüphanesini kullanacağımızı söyledik 
http.createServer(function  (req, res)  {  // http kütüphanesinden createServer komutunu çalıştırdık 
	res.writeHead(200,  {'Content-Type':  'text/plain'});  // header bilgilerini yazdık 
	res.end('Hello World\n');  // mesajı gönderdik  
}).listen(1337,  '127.0.0.1');  // 1337 nolu portu dinliyoruz 
console.log('Server running at http://127.0.0.1:1337/');  // ekrana server çalışıyor yazdık

6 satırda bir web sunucusu çalıştırdık… Bunu çalıştırmak içinse dosyanın bulunduğu klasörü cmd den cd ediyoruz. Benim örneğim masaüstünde olduğu için “cd desktop” yazıyorum. Sonrasında “node dosyaismi.js” yazıyoruz ve server başlıyor. Yukardaki örnek için ekranda “Server running at http://127.0.0.1:1337/” görmüş olmanız lazım. Şimdi birde test edelim. Tarayıcınızdan http://127.0.0.1:1337/ adresine gidin ve Hello World yazsın.

Son olarak kaynak verecek olursak (malesef hepsi inglizce türkçe kaynak yok):

nodejs.org

nodebeginner.org

nodetuts.com

ve tabiki stackoverflow.com

Amatörüm henüz bilgisayar müh. 1. sınıf socket ile ilk defa uğraşıyorum kavramlarım terimlerim yanlış olabilir, hatamız olduysa affola...

  • nodejs